Az építőipar veszélyes a Lenovokra

A munkakörnyezet veszélyes

Amikor reggel belépünk az építési területre, és kezdődik a napi robot, akkor mindannyiunknak szokott lenni egy kis szertartása: ahogy az öltözőben átvesszük a munkaruhát, lerakjuk az értékesebb holmijainkat, védősisakot húzunk, az pont arra készít fel minket, hogy onnantól átszellemüljünk, és komolyabban vegyük a dolgokat. Ha ezt nem tesszük meg, olyan balesetek érhetnek minket, mint Zolit és az ő Lenovo telefonját, ami a szóban forgó nap után egy nem várt telefonkijelző cserén kellett átessen.

Egyik nap ugyanis úgy döntött, hogy nem rakja le a telefonját, mert fontos hívást vár, és ennek meg is lett a következménye. Sajnos mi se szóltunk neki, hogy inkább ne tegye ezt, pedig a kis reggeli szertartást általában nagyon komolyan vesszük. Tudjuk, hogy egy ilyen veszélyes helyen minden óvintézkedés, amit elmulasztunk, százszorosan visszaüthet.

A téglapakolás hátulütői

Zoli aznap éppen téglapakolásra volt beosztva, ami kifejezetten nem volt jó úgy, hogy a telefonja a zsebében volt. Bár, mint mondta, fontos hívást várt, gondolom, már senkit nem lep meg, hogy nem tudta fogadni.

Már az első egy órában ugyanis megtörtént az a baleset, hogy egy téglát rosszul adtak át neki, és hozzákoppantotta a zsebéhez – ott pedig a telefonja elég panaszos hanggal jelezte, hogy ezt nem vette jó néven. Zoli azonnal kiállt a munkából, és leült, hogy megnézze, mi történt, mi pedig körbeálltuk, hogy szintén lássuk.

Ahogy gondoltuk, a Lenovo telefonjának a képernyője úgy nézett ki, mint egy pókháló: sűrűn szabdalták a repedések egy középső pontból kiindulva, valószínűleg onnan, ahol a tégla hozzáért. Be volt kapcsolva, és sejtettük, hogy ha a képernyője érzékelne még bármilyen érintést, akkor valószínűleg működne, és ugyanúgy lehetne nyomogatni a menüket, mint korábban – így legalább azt tudtuk, hogy a telefon belseje, a fontosabb részek sértetlenek.

A fontos hívását így már nem tudta fogadni, de nyilván nem is ez volt most a legnagyobb problémája. Nagyon szerette a telefonját, és mint kiderült, nem is volt olyan régi. Az meg teljesen biztos, hogy a fizetéséből nem engedheti meg magának, hogy újat vegyen, így egy időre valami más megoldás után kellett néznie.

A „butatelefonok” előnye

A következő nap már egy régi Nokiával jött munkába, amin semmi mást nem tudott csinálni, csak telefonálni. Munka közben persze nincs is másra szüksége, de szünetekben azért elkérte a mi telefonunkat, hogy interneten keresgéljen: úgy néz ki, nem bírja sokáig, és már most Lenovo kijelző cserével foglalkozó hely után néz.

A „butatelefonnak” legalább az ajó tulajdonsága megvan, hogy őt már nyugodtan behozhatta az építkezés területére, és akkor használhatta, amikor csak akarta. Ezt nem fenyegeti annak a veszélye, hogy valamivel eltörik, míg a modernebb telefonokat nem így tervezték. Az pedig biztos, hogy a Lenovo okostelefonját pont emiatt nem fogja is fogja többet idehozni, hogy egy újabb képernyőtörésnek kitegye!

Lenovo kijelző csere

Az egész ügy végül nagyjából egy héten keresztül tartott, aminek a nagy része abból állt, hogy a megfelelő szerviz után keresgélt. Miután elvitte, már csak pár napra kellett otthagynia, és mikor visszament érte, örömmel vette át – pont olyan volt, mint újkorában.

Az ár, amit fizetnie kellett érte, szerencsére meg se közelítette egy új telefon árát, így vállalható volt (ha már egyszer amúgy is a saját butaságának köszönhette az egészet). Még jó, hogy eszébe jutott, hogy ilyen megoldás is van, hisz mostanában az embereknek sokkal inkább az szokott az első reakciója lenni, hogy „újat kell venni”. Valahogy nincs benne a köztudatban a Lenovo kijelző csere lehetősége, és mindenki amolyan eldobható dologként kezeli az okostelefonját, pedig gyakran rengeteg kiadástól mentenék meg magukat, hogyha csak egy kicsit utánanéznének.

A dolog csattanója az, hogy amúgy Zoli ez után is minden nap úgy jött az építkezésre, hogy a régebbi telefonját bevitte a munkaterületre: annál nem kellett figyelnie, és nyugodtan várhatott hívásokat. Ellenben, a Lenovojára most már az átlagosnál is jobban vigyázott, nehogy bármi miatt újra képernyő cserén végezze.