Egy eltömődött olajszűrő szabotálta a mai napunkat

Mint minden szokásos hétköznap reggel, ma is elindultunk a brigáddal a melóba. még tavaly vettünk egy kisbuszt, amivel mindannyian tudunk közlekedni, hogy legalább az útiköltségen spóroljunk. Eddig, szerencsére, komolyabb baja nem volt a járgánynak, de ma nagyon meggyűlt vele a bajunk és ennek a megoldása okozta ma az igazi fejfájást.

Mivel az építőipar sajátossága, hogy időre kell elkészülni munkákkal, reggel mindig nagyon korán indulunk a helyszínre. Ma is 6 órakor volt a találkozó és mindenki ott is volt, mint rendesen, ezért el is tudtunk indulni.

Egyik pillanatról a másikra az autó fura hangot adva leállt és nem mozdult többet. Nem tudtam beindítani sem, csak berregett, de nem kapott valahogy szikrát, vagy nem tudom, hogy kell ezt jól megfogalmazni, nem értek igazán az autókhoz, fogalmam sem volt ezért, hogy mi a teendő ilyenkor.

Szerencsére van egy barátom, aki nagy mágus az autószerelésben, ezért gyorsan felhívtam, hogy adjon nekem tippet, mi lehet a baj. Így távgyógyításban nem nagyon tudott nekem épkézláb választ adni, ezért azt mondta, felöltözik és odajön.

Mikor megérkezett és felnyitotta a motorháztetőt, elkezdett benne kutakodni és kiderült, hogy a motorral van valami baj, pontosabban az olajjal. Azt javasolta, hogy ezt mindenképpen szerelővel nézessem meg, mert nagyon komoly probléma is lehet belőle, akár motorcseréig is fajulhat a dolog, vagy hengerfejes lehet a kocsi, az pedig elég zsebbenyúlós mulatság lenne.

Hallgattam a tanácsára és felhívtam a szerelőt, hogy nagy a baj. Ő nagyon segítőkészen segített nekem a kocsit elszállíttatni hozzá, a srácokat meg persze hazaküldtem, hiszen felszerelés nélkül nem tudnak dolgozni, viszont azt meg tömegközlekedésen nem tudják elcipelni. Rájuk is fér egy szabadnap, nagyon sokat dolgoznak mostanában.

Szóval elkerült a szerelőhöz az autó és délutánra meg is volt a diagnózis. Kiderült, hogy mivel nem figyeltem oda az olajvásárlásnál, hogy jó minőségű olajat vegyek, így a sok olajsár eltömítette az olajszűrőt, így nem tudott a motorban áramlani és emiatt akár az egész autó is tönkre mehetett volna. Pedig csak egy pár ezer forintos alkatrészről beszélünk, de mégis ilyen hatalmas a jelentősége, úgy néz ki.

Mivel másnap már muszáj dolgoznunk, mert a mai nap is óriási idő kiesés, kisírtam, hogy ha lehet, még ma legyen készen az autónk. A szerelőnek annyi volt csak az aggálya, hogy be kell szereznie a szűrőt, de nem biztos, hogy fog menni ilyen gyorsan. Nem telt bele egy órába, és már hívott is, hogy talált egy tök jó autósboltot, ahonnan pikkpakk be tudta szerezni nekem az olajszűrőt. Kb. fél órája hozta vissza a kocsit és szebben jár, mint valaha. Meghagyta nekem, hogy csak ebből a boltból vehetek olajat, ahonnan most ő vette nekem a szűrőt, mert ők csak jó minőségűeket árulnak, ezzel nem tudok mellé lőni.

Szóval holnap megkezdődhet újra a munka!