Eladva!

A családi ház minden ember életében rendkívül fontos szerepet tölt be. Ez az életünk alfája és omegája, a kiinduló pont, az origó. Ha a szülők, a család, a saját két kezével építette, alakította, még inkább fontos szerepet tölt be. Vannak életek, ahol generációk alatt szolgálta a ház a lakóit. Látott esküvőt, születést, halált és ezt újra meg újra, látta születni és szülővé válni a lakókat.

A mi házunkat is édesanyámék építették; amit lehetett és tudtak saját kezükkel építgették és alakították. Már előre szomorú vagyok, hogy mi lesz a házzal, ha mi gyerekek kirepülünk, esetleg anyuék egy kisebbe költöznének közelebb hozzánk. Ott fog állni az a szép nagy ház, egy nagyon klassz udvaron, kihasználatlanul. Viszont ne szaladjunk ennyire előre, addig még sok-sok év van és még kiderülhet, hogy a húgom vagy az öcsém vidéken szeretne majd dolgozni. Ha szeretnétek még többet olvasni a házunkról ezt a cikket elolvasva még többet tudathattok meg.

Sőt a nagymamámék (mind apai, mind anyai oldalról) is saját kezükkel építették a házukat. Abban az időben, ennek még több, még nagyobb jelentősége volt. Bár azt is meg kell említeni, hogy nem volt lehetősségük nagyon más segítséget kérni. Ha egy ház épült, akkor a kisebb nagyobb család összefogott, hogy elkészülhessen. Volt egy nagybácsi vagy egy távolabbi rokon, aki értett a tető elkészítéséhez, volt valaki más, aki az alapozáshoz értett és így tovább.

De sajnos bármikor eljöhet az az idő, hogy dönteni kelljen, eladjuk a vért izzadva felépített családi házat vagy sem. Sajnos szüleimnél sem engedhetjük el a legrosszabb eseménysort, még pedig azt, amikor a szüleim elköltöznek egy kisebb és közelebbi házba, és akkor el kell majd adnunk az eredeti otthonunkat.

A saját tapasztalataimat megírva tudok segítséget nyújtani egy kevésbé ismert részéről az ingatlan eladásnak. Ez a kevésbé ismert szelet az energiatanúsítvány. Biztos, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy 2009-től minden újonnan épült ingatlanra (például házra és épületre) kötelező az energiatanúsítvány kiállíttatása. Sőt, 2012 óta már a régebbi építésű ingatlanokra is kötelezővé vált.

Kevesen vannak tisztában az energiatanúsítvány kötelező jellegével. Sok eladó későn, már a papírok (adás-vételi szerződések) aláírásakor tudja meg, hogy kötelező mellékelni magát az energiatanúsítvány.

Nézzük meg, hogy pontosan miért is jó és mire is jó maga az energiatanúsítvány. Az energiatanúsítvány – vagy akár nevezhetjük energetikai tanúsítványnak is – azt mutatja meg, hogy mennyire gazdaságos az eladásra kínált épületünk energetikai szempontból. Az energetikai szempontba tartozik, például a hőszigetelés és a nyílászárók állapota, de még a fűtés-rendszer is. Fontos, hogy ezek az „épület alkatrészek” hatékonyak és korszerűek legyenek. A vásárló számára ezek az adatok rendkívül fontosak lehetnek, hisz befolyásolják és előrevetíthetik, hogy mennyi anyagi ráfordítást igényel az ingatlan és, hogy mennyi pénzt kell fizetni majd a rezsire havonta.

Energiatanúsítvány

Az energiatanúsítvány egy osztályt tartalmaz majd a 12 osztály közül. Minél jobb minősítést kap az ingatlan, annál jobb állapotban van, annál kevesebbet kell költeni majd a korszerűsítésre és hosszú távon a rezsi költségeire is. A legjobb kategóriát AA++ szimbólummal jelölik. Ha ilyen minősítést kap az ingatlanunk, akkor nagyon gazdaságos fenntartani. Természetesen az épület árát is befolyásolja a kapott osztály; például egy AA+-besorolású ingatlan jelentősebben magasabb áron tudunk eladni, mint mondjuk egy CC kategóriás házat. Ha CC kategóriát kaptunk sem kell elkeseredni, ez mindössze azt jelenti, hogy az ingatlanunk eléri és teljesíti a követelményeknek megfelelő szintet. A DD kategória a jelenlegi követelményektől eggyel rosszabb szintet jelenti, ilyen besorolású ingatlant újonnan már nem is szabad építeni. A legrosszabb besorolást JJ betűkkel jelölik – ez már tetemes összeget igényel a felújításkor.

Ez nem idegen tőlünk, hisz hasonló módon tüntetik fel a háztartási nagy gépek esetében is az energetikai besorolást. Hasonló betűkkel és szimbólumokkal jelzik, ezért ha semmit sem konyítunk az épületek energetikai tanúsítványaihoz, akkor is megérhetjük, miért jobb az AA besorolású ingatlan egy CC-nél, és hogy miért jobb a CC a DD kategóriánál. Ehhez hasonlatosan értjük az ingatlanok besorolását is.

Hogyan kapja meg az ingatlanunk a saját energiatanúsítványát?

A folyamat első lépése, hogy egy megfelelő céggel vegyük fel a kapcsolatot – akár ezzel a céggel itt. Ennél a cégnél 10 évre érvényes energiatanúsítványt kap az ingatlanunk. Természetesen, ha időközben valamilyen korszerűsítés történik (például fűtés rendszer fejlesztése, plusz hőszigetelés stb.) akkor új tanúsítványnak kell készülnie. A fentebb említett cég 24 órás (de akár 12 óra alatt is kész lehet) határidővel dolgozik, így ha az utolsó utáni pillanatban is jutott eszünkbe az energiatanúsítvány kiállítattása, még akkor is időben vagyunk. A céggel a kapcsolatot felvehetjük telefonon keresztül vagy kitölthetjük az űrlapot, amin az elérhetőségünket megadva a cég fog keresni minket. Majd egy gyors telefonos beszélgetés során adatot egyeztetünk – ők majd ezeket továbbítják az illetékes kollégának. Egy szakértővel egyeztetünk időpontot, hogy milyen időben alkalmas az ingatlan állapotfelmérése. Nagyon rugalmasan tudják kezelni az időpontokat, akár este, akár a hétvégén is el tudják végezni a kért méréseket. A méricskélés után a mért adatokat kielemzik, majd a követekető alkalommal a tanúsítvány már kiállításra is kerül. Ezt átadják a futárszolgálatnak, ami majd nekünk hozza ki, és máris büszke tulajdonosai lehetünk egy, a házunkról készült energiatanúsítványnak.

Az árak nem húzósak, bár sok minden befolyásolhatja őket. Figyelembe veszik, hogy az ingatlan, amit szeretnénk felméretni, hol található. Budapesten kedvezőbb árakat találhatunk, mint vidéken. Számít továbbá, hogy lakásról vagy házról történik a felmérés. A méretek miatt a családi házakat drágább felméretni. Sőt az ingatlan mérete (azon túl, hogy családi ház vagy lakás) is befolyásolja a kapott árat. Mindenképpen megéri, mert ezzel biztosítva leszünk 10 évig, ha a ház eladására kerül sor. A fentebb belinkelt cég egyébként azt is vállalja, hogy ha kedvezőbb áron találjuk meg a szolgáltatásukat más cégnél, akkor azon az áron végzik el a kért teendőket.

Nem egy hosszú procedúra, de ha előre felkészülünk, az sok idegeskedéstől óvhat meg minket. Fontos, hogy tájékozottak legyünk, hogy elkerüljük a fölösleges idegeskedést a ház eladásakor. Éppen elég negatív érzést kell megélnünk a családi otthonról való lemondás közben, ne tetézzük még azzal, hogy ezen a tanúsítványon is idegeskedünk. Készüljünk előre; 10 évig ad garanciát a tanúsítvány, ez elég hosszú idő, és közben bármikor dönthetünk az eladás mellett.

Mi magunk is így tettünk. Ha majd mi is oda jutunk, hogy el kell adni a nagy családi házat, akkor ne az utolsó utáni teendő legyen a tanúsítvány megigénylése, hanem legyen egy a “zsebünkben”. Így azonnal tudjuk hirdetni majd a családi házat. Az emlékeink így is úgy is megmaradnak, a képek és a videók szintén, így bármikor vissza tudjuk majd idézni a régi ház hangulatát.