Életünk nagy kalandja – építkezés és napelemek

Belevágtunk. Évek óta terveztük már. Mióta megvettük a telket, már csak a megfelelő szakemberek kiválasztása maradt hátra. És mióta az is megvan, beindult a dolog: ÉPÍTKEZÜNK! Végre valahára elindult a megállíthatatlan folyamat, és felépítjük álmaink házát. El sem tudom mondani, mert nincsenek rá szavak, hogy mennyire izgatott vagyok. Évekig csak erre gyűjtögettünk a párommal, rengeteget túlóráztunk, és jó pár nyaralás maradt el azért, hogy végre az albérlet helyett álmaink kertes házikójában élhessünk életünk végéig. Azért sem vállaltunk addig gyereket, amíg nincs saját házunk, mert egy építkezés rengeteg stresszel és váratlan galibákkal jár, ezt pedig nem kisgyermekes családokra találták ki. Mindent szép sorjában, mi így láttuk jónak, és most végre bele is kezdhetünk ebbe az izgalmas kalandba.

Már régóta készen vannak a tervek, és az utolsó térkőig minden úgy lesz, ahogy azt megálmodtam. Szerencsére Balázsnak és nekem hasonló elképzeléseink voltak a közös otthonunkat illetően, így nem kellett túl nagy kompromisszumokat kötnünk, meg hát a pénztárcánk is véges, így nem is volt túl sok vita az elrendezéssel és méretekkel kapcsolatban.

A legnagyobb nézeteltérést az áramellátás okozta kettőnk között. Én ugyanis szinte megszállottja vagyok a megújuló energiaforrásoknak, gimiben és egyetemen is inkább a butább, de napelemes számológépet használtam, a jobb fajta elemes helyett. És ez tényleg csak a jéghegy csúcsa nálam, így nem volt kérdés, hogy az első pillanattól azt akartam, hogy az energiaforrásunk jelentős része származzon a napelemekből, amiket a ház tetejére szereltetnénk. És ugyan már elég rég óta házasok vagyunk, még régebb óta vagyunk egy pár, de Balázs még mindig nem osztozik teljesen az én lelkesedésemben a napenergia iránt, ő egy kicsit kiszámíthatatlannak tartja. Vagyis inkább tartotta, mert végül sikerült meggyőznöm, hogy igen is egy igazán jó beruházás, és hosszútávon kedvezőbb a pénztárcánknak.

Komoly felkészülést igényelt, hogy végül meg tudjam győzni életem párját, de teljesen megérte, hiszen így én is rengetek új és hasznos információt szereztem a témával kapcsolatban. Azzal kezdtem először is, hogy beírtam a netes keresőbe, hogy napelem pályázat 2018 magánszemélyeknek, mert hát az ember manapság elsőként az internetről tájékozódik, és jelentős szempont volt az is, hogy lehet-e valamilyen pályázaton támogatást kapni a napelemrendszerre, ha csak egy mezei családi házra tervezzük felpakolni.

Az oldal, amit találtam, amúgy nagyon korrekten és részletesen leírja a lehetőségeket, de konkrét állami pályázatra nincsen sajnos lehetőségünk, mert nincsen ilyen, de lakás-takarékpénztári megtakarítással közvetett támogatást lehet kapni az államtól. Ezen kívül még számos más lehetőség fel van sorakoztatva, igény szerint lehet válogatni, hogy kinek mi a legmegfelelőbb.

De nem csak ebben kaptunk segítséget ezen az oldalon. A teljes telepítés folyamatát elmagyarázzák, és a különböző költségek kiszámításában is útmutatást kaphatunk. Szimpatikus még, hogy rögtön lehet árajánlatot is kérni az oldalon (spoiler: végül az ő szakértelmüket vettük igénybe, olyan meggyőző információkkal szolgált a honlap).

Megtudhatjuk továbbá, hogy hogyan is működnek ezek a szerkezetek, milyen alapanyagból (szilícium) készülnek, és milyen fajtái léteznek (mono- és polikristályos; fogalmam sincs, hogy ez bővebben mit takar, de könnyen utána lehet járni). Érdekes még, hogy ezek a panelek a napenergiát (foton energiát) egyenárammá alakítják, viszont az elektromos berendezéseink meg váltóárammal működnek. Szóval át kell még ezt a fajta áramot is alakítani ahhoz, hogy hasznosítani tudjuk, ezt a feladatot pedig egy bizonyos napelem inverter látja el, és még szerencse, hogy ez is a napelem-rendszer része (még jó, elég nagy szívás lenne nélküle).

Azonban ez a sok, némileg száraz adat még nem igazán győzte meg a kedvesemet, pedig a hosszas unszolásom hatására végigolvasta az oldalon felsorakoztatott érveket.

Ezután próbáltam a lelkére hatni azzal, hogy elmagyaráztam neki (jó alaposan felkészültem), hogy miért és hogyan segítjük ezzel a környezetet. A természetvédelem mindkettőnk életének fontos része, szerintem környezettudatosan élünk, amennyire tudunk. Sajnos komposztálni egyelőre nincs lehetőségünk az albérletben (na, majd az álomházunkban!), de szelektíven gyűjtjük a hulladékot, az utcán sose szemetelünk (sőt, mások után is felvesszük általában) és rendszeres látogatói vagyunk a közeli erdőnek, ahonnan addig nem megyünk haza, amíg 2 nagy szemeteszsákot nem töltöttünk meg szeméttel. Tehát gondoltam, talán azok az érvek segíteni fognak, amik a természetbarátsághoz kapcsolódnak. De, mint elmondta, nem kérdőjelezi meg az efféle kvalitásait a szerkezetnek, hanem a működésével és hatékonyságával kapcsolatban voltak fenntartásai.

Ekkor már szinte a hajamat téptem. Három nap tömör győzködés után még mindig nem jutottunk dűlőre, pedig ahogy mondtam, legtöbbször könnyű azonos álláspontra jutnunk. Aztán a negyedik nap épp vacsoráztunk, amikor Balázs kinyögte azt (amit nem is értek így utólag, hogy miért nem sikerült hamarabb közölnie), hogy leginkább attól tart, hogy nem lakunk elég napsütéses helyen ahhoz, hogy ténylegesen megtérüljön a napelem ára, és hogy csak dísznek lesz fent a tetőn az év jelentős részében.

Na, ekkor éreztem, hogy halleluja, végre kibújt a szög a zsákból, hiszen az én drágám egy óriási tévhitben élt eddig a napelemekkel kapcsolatban, ami amúgy elég gyakori, így nem is nevettem ki ezért (meg azért se, mert, ha megsértődik, hogy gúnyolódom rajta, lehet, hogy még elutasítóbb lesz, nekem meg nagyon kell az a napelem, mert nem akarom a fizetésünk felét rezsire költeni). Gyorsan el is magyaráztam neki, hogy ugyan napelemnek hívják ezeket a lapos kis izéket a ház tetején, de nem csak a napfényt tudják árammá alakítani, hanem a szórt fényt (tehát amikor pl. napközben be van borulva az ég) és a mesterséges fényt is. Így nem kell attól tartania, hogy nem lesz megérős ez a befektetés számunkra.

És ahogy számítottam rá, ezzel sikerült is meggyőznöm Bazsit arról, hogy legyen napelem a házunkon. Végre! Hihetetlen boldog voltam, hogy egy nagyobb kínlódás árán, de sikerült rávennem a befektetésre, és így utólag már ő is örül neki, hogy ebbe is belevágtunk. Amúgy, mint utólag észrevettük, ez az apró infó is fent volt a nepelemrendszer.info-n, csak valószínűleg elkerülte a figyelmünket.

Mindegy is most már, mert a lényegről sikerült döntenünk. Nem elég, hogy saját tervezésű házunk lesz, ahol békében leélhetjük az életünket, de még azoknak a táborát is erősíteni fogjuk, akik a megújuló energiaforrások használatával könnyítenek a természet helyzetén és a saját pénztárcájukon. És ez szerintem baromi király!

Ja, és a pályázatokhoz visszatérve, remélem nem sokára odafent is belátják, hogy ezek az energiaforrások a jövő, és támogatni fogják államilag a napelemek felhelyezését magánemberek számára, hogy minél több háztartás életét könnyíthesse meg ez a szuper technológia.