Ha egy nő akar valamit, akkor az úgy lesz

Végre megcsináltuk a régóta tervezett fürdőszoba felújítást. Illetve megcsináltattuk, ha egészen pontos akarok lenni; egy szuper csapat hamar végzett vele és gyönyörű lett. A szüleim végigkísérték a folyamatot, mégsem vágtak bele, hogy saját házukban is felfrissítsék a fürdőszobát, pedig már igazán ráférne egy kiadós csempézés. Apukám az építőiparban dolgozik, a házukat is saját kézzel (és persze néhány segítő kézzel) építette, úgyhogy igazán csak a saját keze munkájában bízik. Ahogy ő mondja, akkor tudja csak igazán, milyen anyagból dogozott, mit hogyan csinált és csak így lehet teljesen nyugodt, hogy nem fog egy év után összedőlni az építmény. Hiába győzködtem, hogy a nálunk dolgozott munkások kifogástalan munkát végeztek, nem volt hajlandó belevágni a projektbe. Anyukám viszont egyre türelmetlenebb lett, hogy apukám csak ígérget évek óta és már feltört a fürdőszobai csempe néhány helyen, itt lenne az ideje kicserélni. Ilyenek ezek a fürdőszobai csempék, nem bírják ki az idők végezetéig a falon…

Anyukám kezébe veszi a fürdőszoba ügyét

Múlt hétvégi látogatásunkkor is a fürdőszoba felújítás volt a beszédtéma a változatosság kedvéért. Apukám még mindig hajthatatlan volt, anyukám türelme viszont végleg elfogyott. Ebéd után odaültetett a számítógép elé, hogy keressek neki egy honlapot, ami alapján bele tudnak kezdeni a fürdőszoba felújításba. Nem mertem ellenkezni, de egy kicsit aggasztott, hogy apukámat kihagyjuk a dologból. Rá is találtunk egy ötleteket és tanácsokat felsorakoztató, rendkívül közvetlen és hasznos honlapra. Anyukám felvette a szemüvegét és alaposan elkezdte megnézni a csempék színéről írt ismertetőt. Közben magában motyogott, hogy a mostani kéket ideje lecserélni egy homokszínű vagy földszínű csempére. Nagyon fontos neki a színek jelentése, az asszociációk és a színek nyugtató vagy éppen lelkesítő hatása, így egy vadabb színösszeállítás szóba sem jöhetett. Amikor kiválasztotta a megfelelő színt, tovább görgetett a lerakási mintázatra. Abból megelégedett az aktuális, szőnyeg lerakással, mondván, hogy az bevált eddig is és ami jó, azon minek változtatni. Meglepődtem, mert az a legkülönlegesebb lerakási mód, de anyukám mindig meg tud lepni. Tovább haladtunk a méretezésre és a csempék konkrét mennyiségére. Na ebben nem volt biztos anyukám; hiába, apukám tudta, hány négyzetméteres a fürdőszoba és hány doboz csempe kell bele. Ezt az egy sort üresen hagyta a jegyzetfüzetében, de a többit pontosan kitöltötte, még jegyzeteket is írt a margóra. Elégedetten csapta be a füzetet és megköszönte a segítségemet.

Váratlan támadás szegény, gyanútlan apukám ellen

Néhány nappal később csörgött a telefonom. Csodálkozva láttam rajta apukám nevét; nagyon ritkán szoktunk telefonon beszélni. Megijedtem, hogy valami történt vele vagy anyukámmal, így kissé szorongva szóltam bele. Egy hatalmas sóhaj után belekezdett, hogy anyukám sarokba szorította és ma reggel egy teleírt lapot tolt elé, amin a fürdőszoba felújítás részletei voltak. Anyukám talált is egy vállalkozót, aki borsos áron hajlandó kicserélni a csempét a fürdőszobában (erről én sem tudtam) és választás elé állította apukámat, hogy vagy megcsinálja ő, vagy felhívja ezt a vállalkozót. Apukám gondolkodási időt kért anyukámtól, aki estig adott neki haladékot, és „elégedetten dörzsöli a kezeit a fürdőszoba küszöbén állva”, ahogy apukám fogalmazott. Hiába, férfiúi büszkesége nem engedi, hogy mást engedjen a fürdőszoba csempézéséhez, viszont egyedül bajosan tudná csak megcsinálni. Itt már kezdtem érteni, mire megy ki a játék és mosolyogva vártam a kérdést, hogy tudnék-e esetleg segíteni neki? Természetesen igent mondtam. Megbeszéltük, hogy másnap együtt bevásároljuk a szükséges eszközöket és a csempéket; apukám tudott is egy szakmabelit, akitől igen kedvezményes áron be tudunk szerezni mindent. Hiába, aki az építőiparban dolgozik már régóta… Még beszéltünk néhány percet, majd elbúcsúztunk egymástól a másnapi viszontlátás reményében.

A fürdőszoba felújítás egyenesbe ér

Már mindent kiválasztottunk, de a tökéletes színű csempét nem találtuk. Hozzá kell tenni, hogy anyukám igencsak szövevényes leírást adott álmai csempéjének színéről (nem is értem, miért nem jött el inkább megnézni, mikből lehet egyáltalán választani). Végül egy homokszínű csempét választottunk, reménykedve abban, hogy anyának jó napja van. Szerencsénk volt és hamarosan bele is kezdhettünk a fürdőszoba felújításába. Csak úgy repült az idő. Elcsodálkoztam apukám szakértelmén és precizitásán; néhány óra múlva egy gyönyörű fürdőszobában álltunk. Anyukám is le volt nyűgözve; nagyon büszke volt apukámra.