Jövőre építkezünk

Eldöntöttük a kedvesemmel, hogy építkezni fogunk jövőre. Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki manapság építkezni kezd, mert az építőipar szárnyal, olyan a jó szakember, mint a fekete holló. Ha van is, akkor 1 éves várakozási idő van rá, és még ha el is vállalja, akkor sem biztos, hogy megérkezik az ígért időben.

 

Olyat is hallottam, hogy egyszerre több projekten dolgoznak, és hol az egyik helyszínre mennek, hol a másikra, így még jobban kitolódik a munka átadása. Persze, én megértem, az építőiparban most van pénz, azt most kell meglovagolni, most kell belőle kiszedni, amit lehet, de mégis elgondolkodtató, hogy mennyire kiszolgáltatott lehet egy ember egy iparágnak, ha az nagyon beindul, és ha arra nagy a kereslet.

 

A másik fontos aspektus az ár, amit figyelembe kell vennünk. Építkezni persze sosem volt olcsó, és most meg aztán különösképpen nem az, pedig még az ÁFA-t is lecsökkentették 5 %-ra, de ezt a megrendelő meg sem érzi. A jó szakember megkéri az árát, nem fog olcsón dolgozni, ha olcsó munkát akarsz, akkor pedig nem lesz normálisan megcsinálva, ez már egyszer biztos.

 

Sok féle építési mód közül lehet válogatni ma már, ahogy a technológia fejlődik, úgy szélesedik ezen a területen is a választék. Én is megnéztem sok féle építkezési módot, de végül is a hagyományos tégla ház mellett maradtam, mert arról van tapasztalatom, ezekről a könnyűszerkezetesekről nincsen.

 

Pedig nagy volt a kísértés, mert ezek a könnyű szerkezetes házak a téglához képest nagyon jó árban vannak, én pedig hiába kaptam meg az Eurogrand Üdvözlő Bónusz nyújtotta lehetőséget, akkor is hitelre szorulok ahhoz, hogy egy házat normál módon tudjunk kiviteleztetni.

 

És akkor még nem is említettem a telek kérdést, mert hogy az is kell, és normálisat találni belőle, jó környéken, elérhető áron szinte lehetetlen. Olyan szinten vannak még a legrosszabb helyeken lévő telkek is túlárazva, hogy az esze megáll az embernek. A múltkor, egy 600 nm nagyságút, Budapest egyik legkintebb eső szegletében 32 millió forintért akartak ránk sózni. És nem volt rajta semmi, csak egy fa a közepén. Ennyi pénzért, kis szerencsével már házat is lehet kapni, amire 10 millió forintot ráköltve már teljesen komfortosan is érezhetjük magunkat.

 

Szóval elég komplikált a helyzet, de mi kitartunk amellett, hogy szeretnénk egy új házat építeni, és ennek meg is fogjuk találni a módját hamarosan, csak megfelelőképpen körül kell járni a témát, és át kell gondolni a lehetőségeket. És ha már kitaláltuk, akkor kell még egy nagycsomó türelem is, hogy végig is vigyük a projektet. Azt mondják, egy építkezésbe beleroppan a házasság, annyi stresszel jár. Nagyon remélem, hogy a miénk nem fog.