Minőségi cserép a tartós tetőért – minőségi fogpótlás a tartós mosolyért

Nem mindegy, hogy milyen alapanyagot választunk a házunkhoz, hogy mit rakunk a tetőre, vagy miből vannak a falak. Ha a megbízható minőséget választjuk, tudhatjuk, hogy tartós megoldásra számíthatunk. Ez ugyanígy van, ha a fogainkról van szó.

Előbb vagy utóbb mindenkinek eljön az az idő, amikor pótolni kell valamelyik fogat, vagy akár egyszerre többet is. Jó, de ha nem látszik, akkor is? Természetesen akkor is, hiszen ha nem is látszik, komoly funkcióval rendelkezik minden egyes fog, amit a hiány esetében másik fogaknak kell betölteni, ez pedig további fogászati problémákhoz vezethet.

Többféle lehetőség van a hiány pótlására. A választást általában befolyásolja az életkor is, de természetesen minden eset egyedi, így egyéni felmérést igényel. Alapvetően két megoldás különböztethető meg: az állandó és a kivehető pótlás. Az állandó pótlás egészen egyértelmű módon az implantátumokat jelenti. A kivehető fogpótlások fajtái pedig az egyszerűbb koronák, valamint az egész hidak.

A koronákat általában addig kapja meg a páciens, amíg el nem készül a fogtechnikus által a teljes híd. A koronák egyszerűbb kivitelűek, hiszen a rendelőben rögtön megkapják azt a betegek a fogak csiszolását követően. A csiszolásra azért van szükség, hogy a híd megfelelő módon tudjon csatlakozni a fogsorra, így viszont a megcsiszolt fogak védtelenné válnak addig, míg el nem készül a végleges fogsor. Ezért fontos a korona megléte, amivel lehet enni, inni, bármit csinálni, de csak ideiglenes megoldást jelent.

Ezzel szemben ha elkészül a teljes híd, azzal újra a széles mosoly birtokosai lehetünk. Ekkor lekerülnek a koronák és a megcsiszolt fogainkra fog tudni illeszkedni ( jó esetben ) az elkészített híd. Ezek a hidak készülhetnek fémkerámiákból, valamint cirkóniumból. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, de hogy melyik érdemes alkalmazni, arról egyértelműen a fogorvosunk tud hasznos tanáccsal szolgálni. Remélem nekem ez még egy darabig nem lesz aktuális és maradhatok a tetőknél…