Nem csak a munkaerőhiány a probléma

Az építőiparban szerintem a legégetőbb probléma, hogy hogyan találjunk munkást egy-egy melóra. Mi vállalkozók nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert nem csak azzal kell megküzdenünk, hogy miként találjuk meg a megrendelést, hanem a mai gazdasági helyzet legsúlyosabb problémája, hogy nehezen találunk jó és megbízható, és egyre inkább nehezen találunk akár rossz munkaerőt is. Sajnos annyira nincs ember, aki dolgozzon, hogy sokszor olyanokat is fel kell, vegyünk, akiket ezelőtt 5 vagy 10 évvel nem is alkalmaztunk volna. Ennek a hátránya az, hogy a szakma felhígult és egyszerűen nem tudunk haladni a megrendelésekkel. Régebben kétszer olyan gyorsan sikerült megcsinálni a megrendeléseket, ezáltal több profithoz jutottunk. Ma rettentő magas béreket kell fizetni az embereknek, ezért is kerül többe az építkezés, mint régebben.

A másik nagy probléma, hogy az építőipar nem egy szezonális munka. Itt akkor is dolgozni kell, ha esik az eső, vagy ha hétágra süt a nap, hiszen a határidőket minden esetben tartani kell. Ugyan úgy kell dolgozni télen, mint nyáron, és ha hideg van, akkor bizony az ember könnyebben megbetegszik. Sajnos a magyarországi munkakultúrában egyáltalán nincs meg a prevenció, és rettenetesen nehéz rászoktatni a munkásokat arra, hogy figyeljenek az egészségükre, mert nem csak az ő pénzük lesz kevesebb egy táppénz során, hanem bizony a kiesésük okozta lassulás miatt is komoly ellenszolgáltatást kell fizetnie a vállalkozó a megrendelőnek, ami nagymértékben csökkentheti egy-egy projekt bónuszát, amit esetlegesen megkap a munkavállaló. Én tényleg próbálok mindent megtenni a munkásaimért, hiszen úgy gondolom, hogy nekem, mint felelős foglalkoztatónak muszáj ellátnom őket különböző vitaminforrásokkal, ha már ők ezt nem teszik meg. Így én az embereimnek az eurovit multilong  multivitamint adom, hiszen ez segít nekik egészségesnek maradni, és az ára is rendkívül kedvező. Senkinek nem kívánom azt az érzést, hogy reggel menne ki terepre a munkásokkal, ellenben az emberek nincsenek sehol. És a legszörnyűbb, hogy ha lebetegszenek, akkor nem is lehet mit tenni, hiszen, hogy ha vannak annyira önkínzók és bejönnek lázasan, akkor sem tudnak munkát végezni, egyrészt mert a szervezetük teljesen le van gyengülve, hisz ez egy fizikai munka, arról nem beszélve, hogy egyáltalán nem koncentrál a feladatára. Amióta úgy döntöttem, hogy magam vitaminozom őket 30%-al kevesebben lesznek betegek egy adott periódusban, ami bőven kitermeli azt a költséget, amit a vitamin ára okoz nekem. Én személy szerint nagyon örülök, hogy rátaláltam az eurovit multivitaminra, hiszen pénzt spórol meg nekem, nem beszélve arról, hogy habár a vitamin nem közvetlen mellékhatása, de a vérnyomásomra is hatékony hatással van, hiszen a vállalkozásom miatt jóval kevesebbet aggódom. Bárcsak az édesapám is ismerte volna, ezt a vitamint, biztos vagyok benne, hogy amikor ő volta főnök, akkor is jóval kevesebb fejtörést okozott volna neki az emberek pótlása a téli időszakban.

Engem úgy neveltek, hogy az építőiparban értéket teremtünk. Családok életét változtatjuk meg és nagy múltú cégek székházait teremtjük elő a semmiből! Mindig azt éreztem, hogy felelős vagyok a munkáimért, melyek még ötven év múlva is ott fognak állni, amikor én már régen nyugdíjas leszek, és akkor milyen jó lesz megmutatni az unokáimnak, hogy a nagyapjuk építette ezt, meg azt. Természetesen tudom, hogy egy vállalkozás nem működik egyedül, hogy egy csapat irányítása nagy feladat, és akkor vagyunk hatékonyak, ha a csapat minden tagja a tökéleteset hozza ki magából. Ezért is tartom magam ahhoz az elvhez, hogy a boldog dolgozó a jó munkaerő, és nagyon remélem, hogy az embereim szeretnek nálam dolgozni annak ellenére, hogy nem tudok nekik akkora béreket adni, minta a szomszédos Ausztriában.