Egy nehéz nap után

Az építőipar rendkívül fontos, hisz a napjaink nagy részét is épületeken belül töltjük el. Egy szép ház, vagy egy új épület sok munka eredménye ám, fáradságos meló, rengeteg alapanyag és építészeti tudás szükséges a konstrukciókhoz. Jómagam jelenleg segédmunkás vagyok egy építésen, ahol most gyűjtöm be az első tapasztalatimat a szakmáról. Téglák, habarcs, cserepek, beton, gipszkarton és még számtalan órákon át sorolható matéria található egy építkezésen. A legtöbbet Zoli barátomtól tanulom az építkezés kacifántos világáról. Őt az első munkanapom óta ismerem, kissé szórakozott alak, de annál jobban tud koncentrálni, ha kell.

Egy hete is Zolival indultunk haza az építkezés után, azonban egy jó 500 méter után elváltak útjaink. Beültem a kocsiba és hazafele vettem az irányt. Másnap lett volna a 41. születésnapom, ezért a családom már annak előestéjén kis bulit szervezett a meglepetés kedvéért. A barátaimmal kiegészülve ünnepeltük a különleges napot. A nálam 3 évvel fiatalabb öcsémtől és feleségétől kaptam egy új grillsütőt.

Akkoriban sokat ábrándoztam a témáról, ugyanis imádom a grillezés nyugodt, békés hangulatát. Pár hét és ötszöri használat után megkérdeztem Karcsit, az öcsémet, hogy hol találta ezt a nagyszerű sütőt. Azt mondta, hogy elküldi a linket az oldalhoz sms-ben. Este meg is jött az üzenet: https://ajandek.varazslo.hu/blog/item/grill-eszkozok-remek-ajandek-40-eves-ferfinak-szulinapra. Kutakodtam ezen az oldalon, és most leírnám a tapasztalataimat. Annak aki nem ismeri a grillezést általánosságban, az minden információt megtalál itt róla a linken: nem viccelek, tényleg minden egyes apró, de annál lényegesebb infót.

A grillezés alapjairól: A grillezés általában magas hőfokon történik, minimum 150 – 175 fokon. A témakörhöz kapcsolódik még a broilerezés és a csőben sütés is. De ezek a különféle-fajta módszerek leginkább csak a főzés, párolás szintjét érik el, ezért inkább érdemes a hagyományos parázs felett sütni. Ezen folyamat közben, 160 celsius fok felett az ételek naturális cukortartalma karamellizálódik és így alakul ki a kedvelt pörzsanyag, avagy a kéreg.

Még egy alapvetőnek tekinthető része a linknek a biztonságos grillezést leíró egység. A kerti sütögetések alapos körültekintést és óvatosságot igényelnek. Az emberek általában faszenet alkalmaznak mely rendkívül magas hőt áraszt ki magából viszonylag hosszú idő alatt. Ez az idő tökéletesen elég arra, hogy a sütőnk annyira átforrósodjon, hogy az súlyos égési sérüléseket okozzon. Kisgyermeket ilyen eszköz közelébe engedni tilos. Kezdő, szinte már sablonos hiba szokott lenni, hogy vízzel kell eloltani, lehűteni a faszenet vagy a parazsat. Ez a technika a lehető legrosszabb: víz ilyenkor borzasztóan gyorsan elpárolog ezáltal pedig hatalmas mennyiségű forró gőzt létrehozva, ami mondani se kell, hogy balesetveszélyes. Ehelyett inkább egy elzárt, nyugodt helyen kell lehűlni hagyni a faszenet. Ezek mellett rengeteg központi és lényeges tudnivalót ír még le a cikk.

Most pedig magáról a weboldalról: a honlap főleg ajándék ajánlásokkal foglalkozik, ami hihetetlenül jól jöhet, ha nem tudnánk mit ajándékozzunk valakinek. De az említett portál nemcsak ajánlja az ajándékokat hanem azokat konkrétan össze is gyűjti, árakkal és leírásokkal, ezzel mérhetetlenül megkönnyítve a dolgunkat és megszabadítva minket órák hossznyi kutakodástól. Az ember itt keresgélhet egy rahedli témájú ajándék közül, és azokon belül is irdatlan mennyiségű termékből válogathat. Egy biztos, ha nem tudom mit adjak majd Zoli barátomnak, akkor tudom mit tegyek!