Le a sztereotípiákkal! Nem csak a melósoknak lehetnek alkoholproblémái…

Ha azt mondom, hogy alkoholista, az emberek többségének az villan meg a szeme előtt, hogy reggel megy az építkezésre a brigád és mindenki lehajt egy-két felest a munka megkezdésének ünnepére. Minden áldott reggel. Igen, valószínűleg ez sem tartozik az egészséges kategóriába. De mégis nagyon sztereotípia, hogy csak ebben az érában lehet olyan embereket találni, akik alkoholbetegséggel küzdenek. Legalább ugyanennyire jelen van ez a probléma – ha nem jobban – azon emberek körében, akik anyagilag ezt jobban meg is engedhetik maguknak.

Addiktológia. Még a puszta szó hallatán is összerezzenek egy kicsit. El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet valamitől függni, valaminek a rabságában élni az életet. Hiába népbetegség itthon az alkoholizmus, az addiktológiai szakrendelések valahogy nincsenek arra felkészülve, hogy úgy támogassák a beteg felépülését, hogy közben ő nagyjából élhesse az életét úgy, ahogy előtte. Hiszen nem mindenki, sőt, leginkább nagyon kevesen engedhetik azt meg maguknak – visszautalva itt most az előző két célcsoportra -, hogy hónapokra beköltözzenek egy intézménybe, ahol megtanítják nekik a tiszta lét alapjait. Ennek egyszerűen nincs realitása, mert ugyan beutalhat minket az orvosunk egy ilyen helyre, az életünk, vagy főleg a családunk élete, akiket otthon hagyunk mégsem lesz ingyen.

Éppen ezért valami olyan megoldás, ami rövidebb és hatékonyabb, vagy más módszerrel dolgozik és nem feltétlenül bentlakásos módon az nyerő lehet. Pontosan ezen a hiányosságon alapszik a Felépülők Családi Felépülési Központ tevékenysége. A nevében is hordozza, hogy egy családi intézményről van szó. Ez azt is jelenti, hogy a gyógyítás családias keretek között zajlik, ahogyan azt is jelenti, hogy maga a központ mögött egy család áll. Méghozzá egy olyan család, akiknek saját maguknak is meg kellett küzdeni ezzel a betegséggel. Márpedig akinek a családjában többen is szembesülnek azzal, hogy alkoholbetegségben szenvednek, ott az egész családnak meg kell küzdenie ezzel az egésszel.

Végigjártak minden lépcsőt az állami rendszerben és azt tapasztalták, hogy hiába a magas szintű addiktológiai rendelés, hogyha maga az a keret, amiben a segítséget nyújtják nem, vagy csak nagyon nehezen implementálható a hétköznapi életbe. Ezért hozták létre a saját tapasztalataik alapján a Felépülők Központot, ahol amellett, hogy egy hónapos, bentlakásos kúrára is van lehetőség családias hangulatban, a bejárásos terápiák és az utógondozás is megoldott dolog. Elvégre, kiben bízna a bajba jutott, ha nem abban, aki már saját maga is kijutott ugyanabból a csávából?!