Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás

Tavaly tavasszal kezdtünk bele a férjemmel egy nagyszabású építkezésbe. Egy családi házat szerettünk volna vidéken, ahol gazdálkodni tudunk, távol a város zajától és a szmogos levegőtől. Férjem családjának sajt üzeme van, ami annyira kinőtte magát az évek során, hogy elhatároztuk, megvesszük a mellettük elnyúló eladó telket és átvesszük a vállalkozás egy részét. Már az elején elhatároztuk, hogy annyira környezetbarát épületeket építtetünk, amilyet csak lehet. Illetve amennyi pénzt módunkban áll rákölteni. A telken már eleve voltak raktárépületek, amiknek a tetőszerkezetét és a fűtésrendszerét kellett kicserélni.

A munkálatok jól haladtak, persze voltak nehézségeink, de a legtöbbet ideje-korán sikerült leküzdenünk. Amikor elérkeztünk az említett tetőszerkezeti munkálatokhoz, majd szép lassan a cserepezéshez, a művezetőnk felhívta a figyelmünket arra, hogy ha tervezünk napkollektorokat tetetni a ház és a melléképületek tetejére, akkor azt mindenképp jelezzük neki.

Természetesen azonnal gondolkodóba estünk a férjemmel. Már így is sok pénzbe került ez a beruházás, jóval többe, mint amire számítottunk. Vajon megér-e ennyi pénzt fektetni a környezettudatosságba? Hosszú távon persze megtérülhet, de addig mi lesz? Dilemmánkba a művezetőt is bevontuk egy idő után – ez volt a mi nagy szerencsénk!

Ajánlott nekünk egy céget, melynek rögtön meg is adta az elérhetőségét. A weboldalon rengeteg fontos információt találtunk, sőt leírta, hogy elérhetőek olyan napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás.

Ilyen például a lakossági energiatakarékossági hitelprogram, mely egy 105,2 milliárd forintos keretösszegből ad kölcsön tízmillió forintig terjedő összeget. Ráadásul mindezt 0%-os kamattal.

De ami számunkra a legnagyobb segítséget jelentette az a vállalkozások részére létrehozott napelem pályázat volt. Ez ugyanis egyszerre kínál 1,5-től 50 millióig felvehető vissza nem térítendő összeget, illetve emellé egy ugyanannyi összegű hitelt. Így a megújuló energiaforrásokat nemcsak a lakóházunkban, hanem a melléképületekben és a legtöbb energiát fogyasztó tejfeldolgozó üzemben is használni tudjuk.

Emellett, mint nemrég rájöttünk, nemsokára lejár a közös lakástakarék számlánk is, melynek összegét szintén felhasználhatjuk a már említett napelemek telepítésére.
A vállalat emberei nemsokára ki is jöttek és megbeszélték a tetőfedő szakemberekkel a telepítés feltételeit, akik ezután eszerint be is fejezték a munkálatokat.

Azt hiszem nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy birtokunkban volt ez az információ, hiszen ezek nélkül a napelem rendszer pályázatok nélkül nem tudtuk volna megvalósítani a gazdaságot. Akkor pedig anyósomék idős korukra magukra maradnak egy olyan gazdasággal, amit nincs szívük eladni sem, hiszen egész életükben ezért dolgoztak.

Most már nem csak sejtem, hanem biztos vagyok abban, hogy a környezettudatosságba és a zöldenergiába igenis megéri hosszútávon pénzt fektetni. Így nemcsak a pénztárcánk lélegezhet nagyot, hanem mi magunk is – egy tisztább jövő reményében.